Inici | Afegir a preferits | E-mail |   
 
LA PARRÒQUIA SERVEIS PARROQUIALS SERVEIS ACCIONS PASTORALS PREGUNTES
Parròquia de Sant Pau Tarragona  
 


5 de març - 16 d'abril

Utilitat de la Quaresma

( a partir d'una reflexió de 2012)

 “El dimecres, 5 de març de  2014, és el Dimecres de Cendra. Mirem el calendari: aquesta data vol dir que el diumenge 9 de març és el Primer Diumenge de Quaresma, la qual es prolonga cinc diumenges més, que van a parar el Diumenge de Rams, enguany el 13 d'abril, pòrtic de la Setmana Santa -amb el Dijous i Divendres Sants,17 i 18 d'abril,- que la Nit de Pasqua - 19/20 d'abril- s'obren a la Resurrecció del Senyor.

Vistes les coses amb aquesta mirada elemental, amb el calendari a la mà, el primer que ens és evident és que la Quaresma és un temps.

Un temps per a preparar la Pasqua de Resurrecció de Jesucrist d'entre els morts: el que comporta l' elevació de Jesucrist a la Creu, i la seva elevació a la Vida gloriosa de Déu Pare. Nosaltres, en la Quaresma, som invitats a no tenir por de portar la nostra part de la Creu de Crist que tanta gent porta a sobre amb malalties, i amb l'atur, accidents i disgustos de tota mena. Però també ens hem de deixar elevar a la vida de Crist en la glòria de Déu Pare.

Un temps per a començar les coses per la interioritat de la persona i pel silenci, tal com diu l'Evangeli. En efecte, la pregària, l'almoïna i el dejuni han de començar no pas pel toc de trompeta sinó per la intimitat i la convicció de mi mateix, és a dir, pel cor, on ja hi habita l'Amor del Pare del Cel.

Un temps per anar de menys a més: de la fluixedat al vigor. Per anar del que costa al que val. Sí. La Quaresma anhela la Vida, comença per la interioritat i per la confiança en el Pare que ens atreu i suposa un esforç per deixar que Jesucrist viu ens prengui amb Ell: "La vostra vida està amagada, amb Crist, en Déu", direm la nit de Pasqua.
 
El nostre temps de Quaresma 2012 està marcat per les contradiccions de la crisi econòmica i global que patim. Si només som austers i fem retallades, l'economia no es reactiva. Si gastem alegrement, no no podem pagar la despesa i el deute ens ofega.

Jo diria als qui tinguin una fortuna respectable que, aquest temps favorable que és la Quaresma, posin els estalvis menys necessaris a la llum del dia i els inverteixin en empreses productives que ofereixen seguretat i, així, reactivin l'economia

I als qui no tenim més que justet, justet per arribar a fi de mes, els hi diria -a mi, el primer- que visquem austerament, com si ja haguéssim superat el consumisme i el "sistema" de desig i possessió. Que visquem amb l'alegria de la contemplació, però de cara als altres i al seu bé. I que de tant en tant no ens faci nosa fer una petita celebració familiar o amical.

I tant de bo que les grans fortunes, deixant el "lastre" que calgui, es puguin afegir a aquest programa que potser costa més d'explicar que de començar a fer.

Mn.Josep M.Rovira Belloso

24-febrer-2012"

 

Lectures que ens poden ajudar:

"El dejuni que Déu vol"

Carta pastoral dels Bisbes de la Conferència Episcopal Tarraconese a l'inici de la Quaresma (12 Febrer 1997)


Transmetre el tresor de la Fe

Document dels Bisbe de Catalunya

(24 de novembre de 2013)

 

“Missatge del sant pare Francesc per a la Quaresma” (2014)