Inici | Afegir a preferits | E-mail |   
 
LA PARR̉QUIA SERVEIS PARROQUIALS SERVEIS ACCIONS PASTORALS PREGUNTES
Parṛquia de Sant Pau Tarragona  
 


13 de novembre de 2013

Recordar a  Joseph Cardijn és veure l’itinerari d’algunes de les accions del nostre Pla pastoral parroquial, en els adults, els joves o els infants, propostes com “Estudi d’Evangeli”, “Quadern de vida”, “Revisió de vida”, etc.

El 13 de Novembre es celebra el dia internacional de la JOC, aniversari del naixement de Joseph Cardijn (13 de Novembre de 1882 - 24 juliol 1967 ), qui va intuir la JOC com a instrument d'alliberament per a tots els joves del món obrer i la universalitat del missatge de Jesús .

Evocar algunes (cinc) afirmacions, o aplicacions al que fem nosaltres a partir de les afirmacions, a més d’ajudar-nos en la “memòria”, ens ajudarà per:

a) concretar, en bona i justa mesura, el que sobre el laïcat suggeria el Pla Pastoral de l’Arquebisbat 2010-2013 (Objectiu 2, Acció 1) i

b) adquirir encara més referències per el treball pastoral a la Parròquia (Grups de vida cristiana, la finalitat d’alguns dels serveis parroquials, p.e. l’Esplai, etc.):

 a) La JOC (Joventut Obrera Cristiana) sorgeix de la fe , de la convicció Cardijn que tots els joves treballadors són fills i filles de Déu, que han de viure d'acord amb la seva dignitat, que els és negada per les condicions de precarietat i d'explotació en què viuen.

b) "Un jove treballador val més que tot l'or del món . Perquè no és un esclau , ni una màquina , ni un animal , sinó un fill de Déu ". ( Joseph Cardijn , fundador de la JOC ).

Podríem dir, avui:  "«Un jove “de l’any 2013»” val més que tot l'or del món . Perquè no és un esclau , ni una màquina , ni un animal , sinó un fill de Déu". ( Joseph Cardijn , fundador de la JOC ) .

c) A la parròquia de Sant Pau, nosaltres (Els “Grups de Vida cristiana” [Pla Pastoral de l’Arquebisbat de Tarragona 2010-2013, Objectiu 2n]) vam rebre aquesta herència senzilla , però grandiosa, i amb la nostra vida fem que altres (joves, adults o infants) també puguin descobrir la seva dignitat , prendre la vida a les mans, trobar-se amb Jesucrist , i comprometre’s en la lluita per la justícia i pels pobres.

d) Per comprendre-ho, cal valorar-ho des d’una finalitat pedagògica i espiritual,  utilitzada per multitud de grups, moviments, comunitats, especialment per l'Acció Catòlica a tot el món (en el nostre cas, val la pena rellegir l’article a la Revista “Signo” num. 40; juliol/agost de 2011: “Pastoral con jóvenes en la Parroquia de Sant Pau”).

- Una proposta de treball pastoral ORGANITZAT , EDUCATIU I EVANGELITZADOR ( cap a dins i cap a fora ) PER FORMAR MILITANTS CRISTIANS : per avançar en la construcció del Regne , viure valors de l'evangeli , humanitzar la vida com a seguidors de Jesús i hereus de la seva Història de salvació.

ORGANITZAT: s'articula en Grups de Vida Cristiana, on s’hi comparteix comparteixen vida,  fe, compromís i acció.

EDUCATIU: Procés que ajuda a créixer, desenvolupar-se, conscienciar, i moure als adults, joves i infants a ser protagonistes, lliures i responsables de la seva història.

EVANGELITZADOR: A través de l'acció (reflexionada, planificada i revisada), es descobreix i s’escolta la crida de Déu i la seva Paraula, Bona Nova en l'Església i en el Món.

e) Grups de Vida Cristiana: "El moviment s'identifica i es reconeix en aquesta societat tan complexa com Joventut Obrera Cristiana volent viure i estar present en el món des del que significa: El Projecte de la JOC arrela en Déu , en Jesucrist i en la tradició jocista : Un Projecte de vida digna , plena , abundant , "He vingut perquè tinguin vida i vida en abundància " ( Jn 10,10 )”.

En el nostre cas podríem dir «La Parròquia de Sant Pau s'identifica i es reconeix en aquesta societat tan complexa com a Comunitat Cristiana, volent viure i estar present en el món des del que significa, arrelada en Déu , en Jesucrist i en la tradició de l’Església (en l’Arquebisbat de Tarragona): Un Projecte de vida digna , plena , abundant , "He vingut perquè tinguin vida i vida en abundància " ( Jn 10,10 )”».

f) I, darrer punt: les conviccions de fons les expressava Cardijn dient que la JOC es recolza en tres conviccions o «veritats fonamentals»:

Veritat de «fe»:

el destí etern i temporal de tots i cadascun dels joves treballadors com a fills de Déu;

Veritat de «experiència»:

la vida mateixa dels joves treballadors, les condicions indignes de treball, de formació que viuen aquests joves estan en contradicció amb el pla de Déu;

Veritat pastoral o de «mètode»:

la necessitat d'una organització de joves treballadors, conduïda per ells mateixos, per fer front a aquesta contradicció i portar una acció que transformi la realitat segons el projecte de Déu.


Pla pastoral diocesà 2010-2013 (Arquebisbat de Tarragona)